Fotograaf van

defining moments.

Dit zijn de mijne.

Hi! Ik ben Djana.

Geboren in Bosnië

Op 29 december word ik geboren in Sarajevo, Bosnië. Omdat dit land op dat moment aan de voet staat van een burgeroorlog, vluchten mijn ouders samen met mij en mijn broers naar Nederland. Ik ben op dat moment een baby van 6 maanden oud. Uiteindelijk komen we in een dorpje in Noord-Brabant terecht: Someren.  

Facts about me

Zijn wij een match?

Yay! Je hebt me nu écht leren kennen en bent nog steeds op deze pagina blijven hangen. Dat belooft al veel goeds. Ik ben ontzettend benieuwd naar jouw verhaal en maak met liefde kennis.

Ik kan je allerlei feitjes vertellen over mij, maar wie ik écht ben, hangt helemaal vast aan mijn defining moments. Ze zeggen allemaal iets over mij, wat ik belangrijk vind, en waarom ik nu doe wat ik doe. 

Opgegroeid in Brabant

Ik groei in twee culturen op en heb een dusdanige talenknobbel dat ik op de basisschool een klas oversla. Hierdoor ben ik altijd de jonkie in mijn vriendinnengroepjes, maar dat is niet aan me af te zien door mijn bovengemiddelde lengte. Door twee gezellige, hartelijke culturen te kennen (de Bosnische en Brabantse) ben ik sociaal, open en houd ik van een feestje.

Mijn vader overlijdt plotseling

Op een van onze wekenlange zomervakanties naar Bosnië krijgt mijn vader een hartinfarct. Ik ben 12 jaar en zit net in de tweede klas van de middelbare school. Ik word daardoor sneller volwassen dan andere kinderen en heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel over mijn moeder.

Creatief dankzij
het internet

Op de middelbare school ontdek ik mijn creatieve talenten dankzij het internet en een forum voor creatievelingen. Samen beginnen we ook een online magazine: June Magazine. 
Ik schrijf blogs, Photoshop erop los, bouw websites én fotografeer. Daaruit vloeit de aanschaf van mijn eerste compactcamera met maar liefst 3,2 megapixels. De eerste sociale media (Sugababes en Hyves) zijn er op dat moment, dus doe ik shoots met vriendinnen om profielfoto’s te maken - en de eerste selfies zijn een feit. Ik kan het goed en vind het zo leuk, dat ik uiteindelijk een spiegelreflexcamera koop. Portretfotografie wordt mijn passie.

Een succesvol plan B

Ik sta bekend als de creatieveling op school, dus is het logisch dat ik naar de kunstacademie wil. Helaas heb ik daar te weinig levenservaring voor volgens hen. Ik ben nog jong en heb een VWO-diploma op zak, dus vertrek naar Nijmegen om Communicatiewetenschap te studeren. Dit plan B pakt goed uit: leren over media vind ik interessant en ik heb een analytisch brein. Wie had dat gedacht? Ondertussen blijf ik creatief bezig, shoot ik in mijn vrije tijd en heb ik een bijbaantje bij een fotostudio. Uiteindelijk kom ik te werken bij een media- en marketingbureau in Amsterdam, als marktonderzoeker. Deze kennis over communicatie en marketing neem ik nu mee in mijn zakelijke foto- en videografie.

Mijn moeder wordt ziek

Al sinds 2013 merk ik dat mijn moeder niet meer zichzelf is. Aan het begin van 2014 komt dan het verlossende woord: ze heeft Alzheimer en is jong dementerend. Het is een moeilijke periode waarin ik mantelzorger voor haar ben. Deze tijd wordt lichter wanneer ze wordt opgenomen in een verzorgingshuis, waar ik wekelijks ben om te koken en er voor haar te zijn. We brengen veel tijd door samen en dankzij de mogelijkheid alles vast te leggen op beeld is het een periode die ik koester. Ze overlijdt in 2017. 

Er schuilt een girl boss in mij

Ik werk al een tijdje in Amsterdam in een commerciële omgeving, en dankzij deze baan ontdek ik dat ik een ondernemend karakter heb. Na het overlijden van mijn moeder komt de realisatie dat ik voor mijzelf en mijn vrijheid wil kiezen, en de kans wil wagen van mijn passie mijn werk te maken. Ik schrijf Days in June in 2018 in naast mijn werk, en ga bruiloften fotograferen - het enige wat nog mist in mijn portfolio. Het ging zo goed en was zo leuk: dit is wat ik wil doen! Ik zeg mijn baan op. 

De weg naar dertig: een reis van transformatie

Eind 2021 word ik dertig. Ik heb al een mooie weg bewandeld naar meer inzicht over mezelf en waar ik naartoe wil, en zie een nieuwe laag van Days in June ontstaan als fotograaf van defining moments. Allemaal vanuit het verhaal wat je ook op deze pagina leest. Een verhaal met kracht, maar ook een onopgeloste energie van pijn en angst die ik door een samenloop van gebeurtenissen in 2022 onder ogen moest komen. Ik neem de moeilijke keuze alleen verder te gaan na een lange, mooie relatie te hebben gehad. Mijn hele leven verandert. Een intensieve tijd van introspectie en het liefdevol loslaten van oude patronen volgt, maar ook het uitdiepen van mijn passie en plek in deze wereld.

Full circle

Ik ontdek dat mijn verhaal een is die ik wil omarmen en toepassen in alles wat ik doe. Van het opgroeien tussen twee culturen, naar het verliezen van mijn ouders en de pijn die daarbij hoort, tot het vinden van mijn passie en plek. En daar zijn we nu. Van mijn defining moments naar die van jou, want die wil ik met liefde vertellen en vastleggen.

"Twee sociale, open culturen die houden van een feestje"

"Alles uitproberen en mijn passie vinden"

"Een analytische data-nerd
in mij wordt onthuld"

"Alles op z'n kop,
nog een keer"

"Verhalen zijn de rode draad in mijn leven en ik leg met liefde de jouwe vast"

“Drinkin’ wine and killin’ time, sitting in the summer sun”

Geen dag is hetzelfde in mijn leven, en dat vind ik juist het leuke eraan. Voor de balans houd ik ervan in het bos te wandelen. Daar vind ik de rust en kan ik heerlijk even uitzoomen.

“In het bos of op de dansvloer laad ik écht op”

Denk je Djana, dan denk je pastel. In mijn kleding, op mijn nagels en in mijn huis.  

Je kan me altijd wakker maken voor ijsjes en chips. Maar welke, dat hangt af van mijn mood. 

De naam ‘Days in June’ komt van het nummer van Jamiroquai, een van mijn favorietjes van vroeger. Met de jaren is de naam steeds meer bij me gaan horen. De lente is mijn favoriete seizoen vanwege alle bloei, en zo zie ik ook mijn werk en stijl: warm, romantisch maar ook natuurlijk. 

Naast dat ik plaatjes schiet, draai ik ze ook. Ik ben een dj die het liefste warme, kleurrijke electronische muziek luistert en laat horen. In het weekend vind je mij daarom ook op de dansvloer. 

"6 maanden oud en vluchten naar een ander land"

"De rollen waren omgedraaid"

Djana= ijsjes, chips en pastel

Over Djana

Mijn aanbod

Blog

Contact